Het formulier 'Verzoek 2025 Loonheffingen Expatregeling (30%-regeling)' staat op de site van de Belastingdienst. Met dit formulier kunnen werkgevers aan de Belastingdienst toestemming vragen om gebruik te maken van de 30%-regeling.
Als een werkgever een werknemer uit het buitenland aanneemt, dan mag hij aan deze werknemer de extra kosten voor het tijdelijke verblijf in Nederland vergoeden. Dit kan door de werkelijke kosten te vergoeden of door gebruik te maken van de 30%-regeling. Als de werknemer daarvoor in aanmerking komt, geeft de Belastingdienst een beschikking af met daarin de ingangs- en uiterlijke einddatum van de regeling. Om vanaf de eerste werkdag gebruik te maken van de 30%-regeling, moet het verzoek binnen vier maanden na de eerste werkdag worden ingediend. Bij een latere indiening kunnen alleen de werkelijke extraterritoriale kosten onbelast worden vergoed tot aan de ingangsdatum van de beschikking.
Het formulier moet volledig worden ingevuld en samen met de werknemer worden ondertekend. Daarnaast moeten alle benodigde bijlagen bij het verzoek worden gevoegd. Welke bijlagen nodig zijn, wordt duidelijk tijdens het invullen van het formulier. De Belastingdienst neemt het verzoek in behandeling zodra alle benodigde gegevens zijn ontvangen. Binnen acht weken na ontvangst van het verzoek volgt een reactie.
Als gevolg van de invoering van de Wet toekomst pensioenen moeten opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten via een interne collectieve waardeoverdracht ingebracht worden in een gewijzigde regeling conform de Wet toekomst pensioenen. Dit wordt ook wel ‘invaren’ genoemd. Bij dit ‘invaren’ zijn de volgende technische fiscale knelpunten geconstateerd:
De staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd dat hij voornemens is om de knelpunten op te lossen. In het eerste kwartaal 2025 zal hij een beleidsbesluit publiceren waarin een goedkeuring is opgenomen. Het beleidsbesluit heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2025. Uiterlijk op 1 januari 2026 zal de goedkeuring worden omgezet in wetgeving.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst zijn. Over het kalenderjaar 2025 zullen geen boetes worden opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Meer hierover is te lezen in het handhavingsplan arbeidsrelaties 2025.
De hervatting van de handhaving betekent dat de Belastingdienst naheffingsaanslagen loonheffingen kan opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, maar niet verder terug dan 1 januari 2025. Bij een bedrijfsbezoek vindt een gesprek plaats met de organisatie om zicht te krijgen op de inhuur van zelfstandigen en het mogelijke gebruik van schijnzelfstandigen. De Belastingdienst kan de organisatie erop wijzen dat het werken met schijnzelfstandigen voorkomen moet worden. De organisatie wordt dan gewaarschuwd en krijgt de mogelijkheid de bedrijfsvoering te verbeteren. Bij een volgend bezoek kan de Belastingdienst een boekenonderzoek instellen. Dit kan naheffingsaanslagen loonheffingen als gevolg hebben.